"Zo'n scoutinggroep is een apart iets. Leuke activiteiten, je leert er van alles, en iedereen mag zijn wie die is. Ik vind het leuk om iets bij te dragen, en te zorgen dat de vletten er netjes bij liggen!" Gilian, werfbaas

Te land, ter zee en in de lucht

Scouting vind je overal, in alle Nederlandse provincies en op alle continenten. Want overal zijn kinderen die niets liever doen dan de wereld ontdekken en dingen dóen. Dat kan op het land (landscouts), in de lucht (luchtscouts) en... op het water. De Harlinger Caspar di Roblesgroep is een van de ongeveer 260 waterscoutinggroepen van ons land.

Waterscouts zijn er al zo'n 100 jaar. Om veilig te kunnen varen is er een eigen zeilboot ontwikkeld: de Lelievlet. Daarvan varen er zo'n 1200 in Nederland rond. Het bijzondere van de Lelievlet is: je kunt er mee zeilen, mee roeien, mee wrikken en zelfs in slapen. Zo kun je je helemaal zelf redden als je samen een paar dagen op trektocht gaat. Veilig, want een Lelievlet kan niet zinken dankzij de twee grote luchtkasten.

Elk jaar organiseert Scouting Nederland zeilwedstrijden, om te zien welke groep de wind en de boot het beste onder de duim kan houden. Scouting heeft in Harderhaven ook een eigen zeilschool, waar je 's zomers een zeildiploma kunt halen. De Caspar heeft zijn eigen opleiding. Ben je niet een op-en-top waterrat? Dan ga je gewoon níet voor een certificaat. Genoeg andere dingen om in uit te blinken! Ondertussen krijg je tijdens de wekelijkse opkomsten vast toch wel íets mee van windstreken, zeilstanden en het gevoel van vrijheid op het water!