"Sinds ik 15 jaar geleden als Dolfijn begon, heb ik in alle speltakken enorm veel leuke dingen gedaan en mezelf ontwikkeld. Nu zet ik me met mijn leidingteam in om geweldige opkomsten en kampen te organiseren voor onze kinderen." Bas, welpenleider

Sociale veiligheid

Wij vinden het belangrijk dat de Caspar iedereen een sociaal veilige omgeving biedt om leuke en uitdagende Scoutingactiviteiten te kunnen doen. Sociale veiligheid bij de Caspar betekent dat alle leden zich beschermd voelen tegen grensoverschrijdend gedrag in de vereniging zoals pesten, groepsdruk en diefstal.

 

Gedragscode

De gedragscode geeft grenzen aan in het contact met minderjarigen. Deze code dient te worden onderschreven door iedereen die een functie binnen onze scoutinggroep wil vervullen. De gedragscode voor vrijwilligers van de Caspar is hier te lezen.

 

Verklaring Omtrent het Gedrag

Wie denkt aan kinderen, jongeren en Scouting, denkt direct aan spel, plezier en een uitdagend leven. Niet aan grensoverschrijdend gedrag. Een verplichte Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) voor vrijwilligers is één van de maatregelen die de Caspar heeft getroffen om binnen de groep een veilige omgeving te bieden. 

 

Aanstellingsbeleid

Om te zorgen dat de wensen en verwachtingen van (nieuwe) vrijwilliger(s) matchen met de wensen van onze organisatie voeren wij niet alleen intakegesprekken, maar zijn de eerste 3 maanden ook een soort proefperiode conform het huishoudelijk reglement van Scouting Nederland. In die proefperiode zoomen we o.a. in op de inhoudelijk functie, de gedragscode, het huishoudelijk reglement en allerlei trainingen die onze (nieuwe) vrijwilliger kan volgen om zich zo snel als mogelijk onderdeel te voelen van onze organisatie.

 

Vertrouwenspersonen

Zit je ergens mee of maak je je zorgen over iemand anders? Wil je in vertrouwen iets kwijt? Blijf er niet mee rondlopen! Bij de Caspar kun je bij twee vertrouwenspersonen terecht. Meer lees je hier.

Calamiteit

Is er sprake van een calamiteitensituatie, zoals grensoverschrijdend gedrag, een ongeluk of een sterfgeval, dan kun je via het team Sociale Veiligheid van Scouting Nederland ook altijd contact opnemen met het landelijk opvangteam. Dit team bestaat uit landelijke vrijwilligers die ervaren zijn in de hulpverlening en veel ervaring hebben met dit soort situaties. Zij verwijzen Scoutinggroepen indien nodig door naar de juiste instanties. Het team Sociale Veiligheid is 24 uur per dag te bereiken (na kantoortijden via een bereikbaarheidsdienst) op 033-496 09 11 of via de e-mail: inveiligehanden@scouting.nl / socialeveiligheid@scouting.nl.